Nutella znika z półek. Wszystko przez decyzję Europejskiego Nadzoru ds. Żywności

fot. Flickr

Przez decyzję Europejskiego Nadzoru ds. Żywności, która dodała składniki mogące powodować raka, część sklepów zdecydowała się zdjąć Nutelle z półek. To spory problem dla firmy Ferrero, dla której jest to sztandarowy produkt.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegał w maju ubiegłego roku, że w oleju palmowym wykorzystywanym do produkcji Nutelli znajdują się czynniki rakotwórcze, powstające przy podgrzewaniu oleju do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Według urzędu spożycie nawet niewielkiej ilości kremu stwarza ryzyko wystąpienia raka u dzieci. Choć w dużej grupie wykorzystuje się olej palmowy, najbardziej ucierpiało właśnie Ferrero za Nutellę. Wiele sklepów we Włoszech, w tym największa sieć hipermarketów, postanowiło wstrzymać sprzedaż.

W odpowiedzi na zarzuty Ferrero poinformowało, że nie zamierza zrezygnować z wykorzystania oleju palmowego w produkcji kremu. W tym przypadku odpowiedzią ma być kampania reklamowa, która będzie dementować informacje o ryzyku występowania czynnika rakotwórczego w produkcie.

Dla niektórych wycofanie ze sprzedaży Nutelli mogłoby się okazać stratą nie do zaakceptowania: Imigranci podpalili centrum pomocy dla uchodźców, bo zabrakło Nutelli i żelków

Źródło: bankier.pl

1 KOMENTARZ

  1. W Polsce pewnie nigdy nie wycofają tego produktu z półek, a wręcz kampania reklamowa będzie napędzać sprzedaż…Tak jest ze wszystkim co szkodliwe, bo w Polsce takie sprawy zamiatane są pod dywan…c.d. ogłupiania Polaków…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ